Už máte upečenou vánočku? Vyzkoušejte recept na tu nejlepší od Martiny Dulanské.
Vánočka se sušenými hruškami a mandlemi citronové krustě
Mandle v citrónové krustě:
100 g cukru krupice
100 g mandlových plátků
lžíce citronové šťávy
citrónová kůra
Postup:
Na pánvi zahřej 20 ml vody a 100 g cukru krupice na teplotu 115°C. Až začne cukr pěnit a lehce se barvit do karamelové barvy, přisyp 100g plátků mandlí a míchej směs tak dlouho, než karamel zase zkrystalizuje a obalí mandle. Vzniklou směs vysyp na plech vyložený pečícím papírem lehce pokapej citrónovou šťávou a zasyp strouhanou citrónovou kůrou. Lehce promíchej a nechej vychladnout.
Vánočka:
350 g hladké mouky Herber
150 g polohrubé mouky Herber
100 g cukru moučky
2 žloutky
1 vejce
80 ml mléka
20 g droždí
50 g másla pokojové teploty
250 ml smetany ke šlehání
vanilkový cukr nebo vanilka
citrónová kůra
špetka soli
50 g sušených rozinek,( sušené hrušky, kandované ovoce…dle chuti
50 g mandlových plátků
1 žloutek s trochou smetany na pomašlování vánočky
mandlové lupínky na posypání
Postup:
Z mléka, lžičky mouky, cukru a droždí nechej vzejít kvásek. Ten přimíchej do mísy se zbylými surovinami na těsto. Vypracuj hladké polotuhé těsto, do kterého ke konci hnětení přidáš na kostičky nakrájené rozinky nebo sušené hrušky a mandlové lupínky.
Těsto nechej vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozděl na 9 stejných části, které rukama vytvaruješ na stejně dlouhé prameny.
4 tvoří základnu vánočky, 3 druhé patro a dva spolu jen propletené to poslední.
Připravené první patro položíš na plech vyložený pečícím papírem.
Ve středu podélně uděláš hrotem ruky důlek, do kterého vložíš druhé patro vánočky. Opět lehce promáčkneš podélně střed druhého patra a vložíš do něj spletené dva prameny.
Celou vánočku pomašluješ žloutkem rozmíchaným se smetanou a posypeš plátky mandlí a pak necháš ještě asi 15 min. kynout.Vánočku pečeš v předehřáté troubě na 180°C asi 35 min.
Dobrou chuť a krásné Vánoce plné pohody a dobrého jídla!
celý videorecept najdete zde: https://www.instagram.com/p/DD8EgnPimUh/